Εργαστήριο κομπολογιούΤο εργαστήριο κομπολογιού ιδρύθηκε το έτος 2000, από τον Νίκο Μιχελακάκη στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου 19, στον πεζόδρομο, στο παλιό Ναύπλιο.

Η αγάπη, ο σεβασμός και το μεράκι μας, για την παραδοσιακή τέχνη του χειροποίητου κομπολογιού, έκανε τον κόσμο να μας αγαπήσει και να μας βοηθήσει στη συνέχιση του έργου μας.

Εκθετήριο

 

Στο εκθετήριο του εργαστηρίου μας θα βρείτε πλούσιες συλλογές από σπάνια συλλεκτικά παλιά και νέα κομπολόγια, σε υπέροχους χρωματισμούς. Επίσης διαθέτουμε κομπολόγια από το 1700μ.Χ., όπως υλικά από κεχριμπάρια (ήλεκτρον) γνήσια, γιούσουρι (μαύρο κοράλι), μία μεγάλη γκάμα από φατουράν από όλη την Ασία, από κοράλια, από όλα τα πετρώματα, σάνταλοζ, έβενο, λιβάνια, κόκκαλα και πολλά άλλα είδη.

 

Το εργαστήριο κομπολογιού, είναι πάντοτε πρόθυμο στην διάθεσή σας να σας ενημερώσει για οτιδήποτε. Όποιος θέλει μπορεί να παρακολουθήσει την κατασκευή των κομπολογιών. Θα χαρούμε πολύ να σας εξυπηρετήσουμε!

 

Γιάννης και Νίκος Μιχελακάκης

 

Το Ελληνικό κομπολόι φτιάχνεται από 17 έως 33 χάντρες (μονός αριθμός), με έναν παπά και δύο χάντρες για τελείωμα, πρέπει να έχει και ένα κενό περί τους 10 πόντους, έτσι ώστε να κυλάνε οι χάντρες. Το κομπολόι με 33 χάντρες πιστεύουμε πως υποδηλώνει τα χρόνια της ανθρώπινης ύπαρξης του Χριστού. Πρέπει να διαλέξουμε ένα κομπολόι, το οποίο να έχει μία απαλή μεταξένια αφή, έναν διαπεραστικό ήχο που να ηχεί ευχάριστα στα αυτιά μας και ένα τέλειο ζύγισμα, έτσι θα έχει αρχίσει μία αρμονική συνύπαρξη ανάμεσα στον κάτοχο και το κομπολόι. Για κάθε τύπο ανθρώπινου χαρακτήρα και προσωπικότητας, υπάρχει ένα κομπολόι, είτε για άντρες, είτε για γυναίκες. Πλέον για τους περισσότερους Έλληνες έχει γίνει μία ευχάριστη συνήθεια, επιδή το κομπολόι μας ακολουθά παντού και πάντα. Τα χαρακτηριστικότερα ελληνικά λαϊκά τραγούδια που είχαν θέμα το κομπολόι ήταν..το φτωχό κομπολογάκι μου.., ..θα το δώσω το ρολόι.. και άλλα πολλά!

Ένα από τα γνωστότερα λαικά Ελληνικά άσματα..

φτωχό κομπολογάκι μου
εσύ ήσουν το μεράκι μου,
που μου πέρναγες την ώρα
πες μου τι να κάνω τώρα.
...................................

Θα το δώσω το ρολόι
και θα πάρω κομπολόι
να μετράω τους καημούς
και τους αναστεναγμούς
...................................

Δεν πουλάω το ρολόι
ούτε και το κομπολόι
είναι δώρα από σένα
κι είναι θησαυρός για μένα
............................